[生活美語] 母親節的英文版 VS. 中文版

母親節的英文版 VS. 中文版

Just look on Wikipedia and you will see the same topic with two different perspectives.



—————————————–
English Version:

The modern holiday of Mother’s Day was first celebrated in 1908, when Anna Jarvis (shown in the picture) held a memorial for her mother in Grafton, West Virginia. She then began a campaign to make “Mother’s Day" a recognized holiday in the United States.

Although she was successful in 1914, she was already disappointed with its commercialization by the 1920s.

Keywords: commercialization (商業化), memorial (紀念活動), campaign (從事運動)

—————————————–

中文版:
目前所知最早的母親節起源於古希臘。在這一天,古希臘人向希臘眾神之母赫拉致敬。其後17世紀中葉,節日流傳到英國。在這一天里,出門在外的年青人會返家,送給母親一些小禮物。

美國的母親節由安娜·賈維斯(Anna Jarvis,1864-1948)發起,她終身未婚,一直陪伴在母親身邊。安娜·賈維斯的母親心地善良,極富同情心,她提出應設立一個紀念日來紀念默默無聞做出奉獻的母親們,可是這個願望尚未實現,她就逝世了。她的女兒安娜·賈維斯於1907年開始舉辦活動,申請將母親節成為一個法定節日。節日於1908年5月10日在美國的西維吉尼亞和賓夕法尼亞州正式開始。1913年,美國國會確定將每年5月的第二個星期日作為法定的母親節,並規定這一天家家戶戶都要懸掛國旗,表達對母親的尊敬。而安娜·賈維斯的母親生前最愛的康乃馨也就成了美國母親節的象徵。

Keywords: 心地善良 (has a kind heart), 極富同情心 (sympathetic), 尚未實現 (unfulfilled), 康乃馨 (carnation), 象徵 (symbol)

English version wins for the truth! 中文版 wins for happiness!

Other Sources:
http://news.nationalgeographic.com/news/2012/05/110511-mothers-day-dark-history-jarvis-nation-gifts-facts/

http://www.nwhp.org/news/history_of_mothersday.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Mother%27s_Day#cite_note-7

http://zh.wikipedia.org/wiki/母亲节

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s